Ko odpove akumulator

Ključen del vsakega avtomobila predstavlja baterija oziroma akumulator. Z njegovo pomočjo poteka zagon motorja in oskrba električnih porabnikov.

Včasih je veljalo, da so akumulatorji v avtomobilih odpovedali predvsem ob prvem mrazu zaradi preslabe zmogljivosti in tudi neustreznega vzdrževanja. Pri sodobnejših akumulatorjih pa pogosto ni več težav zaradi zmogljivosti, temveč vedno večjega števila električnih porabnikov v vozilu.

Akumulator ponavadi odpove v najbolj neprimernem času.

Z rednim preverjanjem stanja akumulatorja lahko pravočasno poskrbite, da ne boste imeli nevšečnosti zaradi izpraznjene baterije.

Sodobni avtomobili so namreč izjemni potrošniki električne energije, ki se večinoma shranjuje akumulatorjih za oskrbo porabnikov. Teh ni malo, naj gre za svetila, motorje za pomik stekel ali sedežev, grelnike sedežev, klimatizacijo, varnostne naprave ali zabavi namenjene naprave, kot je avdio sistem.

Po statistikah so nedelujoči akumulatorji vsako leto na vrhu seznama okvar.

Avtomobilski sistemi praznijo akumulator, ki ga motor avtomobila prek alternatorja polni z električno energijo. Ciklično praznjenje in polnjenje omejuje življenjsko dobo akumulatorja na štiri do pet let.

Zakaj pozimi pogosteje prihaja do težav pri zagonu motorja?

Pomembno vlogo predstavljajo v delovanju akumulatorja še ekstremne vremenske razmere.

Pozimi potekajo elektrokemične reakcije polnjenja in praznjenja zaradi nizkih temperatur počasneje kot poleti, akumulator se počasneje polni, njegova zmogljivost, pa je manjša. Pozimi porabijo ogrevano zadnje steklo, ogrevanje sedežev, ventilator in luči velik del električnega toka, ki ga proizvede generator. Poveča se tudi poraba električnega toka za zagon motorja, ki je še posebno velika pri dizelskih motorjih. Tudi zračna vlaga v meglenih in deževnih dneh obremenjuje akumulator ki se tako prazni.

Redno preverjanje stanja akumulatorja lahko prepreči nevšečnosti.

Priporočljivo je da vsaj dvakrat letno, spomladi in jeseni, preverite stanje akumulatorja, najbolje na pooblaščenih servisih kjer vam bodo naredili test akumulatorja. Če je akumulator poln, meri njegova napetost najmanj 12,65 V. Če merilna naprava kaže manj kot 11 V, je treba akumulator zamenjati.

Pred nakupom se posvetujte

Pri zamenjavi je priporočljivo vgraditi akumulator, ki ustreza originalu. Le takšen je optimalno prilagojen uporabnikom v vašem vozilu in alternatorju. V primeru vgradnje šibkejšega akumulatorja nastanejo v vremensko zahtevnejših okoliščinah težave s hladnim zagonom motorja. Šibkejši akumulator tudi more zagotoviti dovolj visokega toka za oskrbo vseh električnih porabnikov, zaradi česar so lahko ogrožene varnostne funkcije. V vozilih s sistemom Start/Stop se lahko pojavijo še težave z izklapljanjem in vklapljanjem motorja.

Pri vgradnji močnejšega akumulatorja imamo drugačne težave. Akumulator se le stežka napolni do konca.

Vse to so dejavniki, ki skrajšujejo življenjsko dobo akumulatorja.

Vozila s sistemom za zagon Start/Stop

Sistem Start/Stop zahteva zagon motorja ne le na začetku vožnje, temveč pri vsakem podaljšanem mirovanju vozila, na primer pri mirujočem vozilu pri rdeči luči na semaforju kar seveda pomnoži zagone motorja.

Poleg tega mora akumulator zagotavljati energijo tudi vsem ostalim porabnikom. Klasični akumulator ne bi vzdržal te obremenitve, zato se pri vozilih s sistemom za zagon Start/Stop uporabljajo posebni Start/Stop akumulatorji.

Za vozila z  vgrajenim sistemom Start/Stop je najboljše, da ob 'nenadni smrti' vgrajenega akumulatorja kupite enak izdelek istega proizvajalca akumulatorjev.

V primerjalnem testu Start /Stop akumulatorjev, ki ga je opravil neodvisni nemški laboratorij za testiranja Akkuteam Energietechnik so naši Originalni Start/Stop akumulatorji dosegli odlične rezultate v testiranih kategorijah.

ORIGINALNA KAKOVOST, VARČNA CENA.  Po nov akumulator na pooblaščen servis za vozila Volkswagen, Audi, ŠkodaSEAT in Volkswagen Gospodarska vozila.

 

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v skladu z načrtom vzdrževanja pa pridobite ...

Preberite več
27
Aug 2018
METLICE BRISALCEV - ZA VAREN POGLED NA CESTO

Dobra vidljivost je eden ključnih pogojev za varno vožnjo. Se spomnite kdaj ste nazadnje zamenjali metlice brisalcev? Brisalci so v dežju eden najpomembnejših delov na avtu. Tako kot velja za dobre gume, da lahko preprečijo marsikatero nesrečo, velja enako za kvalitetne in brezhibne brisalce. Zahvaljujoč kakovostnim in nepoškodovanim brisalcem ...

Preberite več
21
Aug 2018
POPRAVILA AVTOMOBILSKIH STEKEL. KRISTALNO JASEN PRIMER ZA NAS

Vetrobransko steklo - skoraj nevidno, samoumevno in nepogrešljivo. Vetrobransko steklo je eno najpomembnejših delov vozila. Izjemno trdna in natančno prilegajoča originalna vetrobranska stekla spadajo namreč med nosilne elemente vozila, ki nam omogočajo pregledno in varno vožnjo. Kljub omenjenemu lahko pride do poškodbe vetrobranskega ...

Preberite več
21
Aug 2018
ZA DOVRŠEN VIDEZ VAŠEGA VOZILA - Aluminijasta platišča

Aluminijasta platišča navdušujejo z inovativnim designom in tehnično dovršenostjo, ki pripomorejo k voznemu udobju in prefinjenem videzu. Originalna platišča Volkswagen, Audi, SEAT in Škoda  izpolnjujejo najvišje zahteve glede kakovosti in zmogljivosti ter so optimalno prilagojeni vašemu vozilu. Prednost v tehnologiji Zlitina aluminija ...

Preberite več

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Smernice za piškotke

Zaščita vaše zasebnosti pri obisku naše spletne strani nam je posebno pomembna. Prav zato boste v nadaljevanju našli podrobne informacije o zbiranju osebnih in neosebnih podatkov.

Podjetju Porsche Slovenija d.o.o. pripada pravica do uporabe osebnih in anonimnih podatkov ob upoštevanju v nadaljevanju opisanih pravic posameznikov v zakonsko dopustnem obsegu.

Na tej spletni strani (http://www.vednovredno.si/), kot tudi na spletnih straneh http://www.volkswagen-vednovredno.si/; http://www.audi-vednovredno.si/; http://www.seat-vednovredno.si/; http://www.skoda-vednovredno.si/ se uporablja programska oprema za analizo obiska spletnih strani. Z analizo teh podatkov lahko pridobimo pomembne rezultate o zahtevah uporabnikov. Ti rezultati prispevajo k nadaljnjemu izboljšanju kakovosti ponudbe. Ob vsakem odpiranju nove spletne strani oz. datoteke se neomejeno shrani naslednji sklop podatkov:

1.Kaj je piškotek?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki shranjuje spletne nastavitve. Skoraj vsaka spletna stran uporablja to tehnologijo. Piškotki se prenesejo, ko vaš spletni brskalnik prvič obišče neko spletno stran. Ob naslednjem prikazu te spletne strani z isto napravo se piškotek in ustrezno shranjene informacije posredujejo spletni strani, ki ste jo prikazali (lastni piškotek) ali drugi spletni strani, kateri ta piškotek pripada (piškotek tretjih oseb). Tako spletna stran prepozna, da ste jo s tem brskalnikom že prikazali, ter tako v številnih primerih prilagodi prikazano vsebino.

Nekateri piškotki so izjemno uporabni, saj lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo ob ponovnem prikazu spletne strani, ki ste jo že večkrat obiskali. Piškotki se npr. spomnijo vaših interesov, sporočajo, kako uporabljate določeno spletno stran, in relevantno prilagodijo prikazane ponudbe vašim osebnim interesom in potrebam, pod pogojem, da uporabljate isto končno napravo in isti brskalnik kot doslej. Večina uporabljenih piškotkov se po zaključku brskanja samodejno izbriše s trdega diska (t. I. »sejni piškotki«). Uporabljamo pa tudi piškotke, ki ostanejo na vašem trdem disku tudi po zaključku seje brskanja. Tako se izboljšuje uporabniška izkušnja ob ponovnem prikazu spletne strani, saj se spletna stran prilagaja vašim osebnim potrebam, prav tako pa se optimizira tudi čas nalaganja strani.

2.Nastavitve piškotkov na tej spletni strani

   2.1.Piškotki brez privolitve

Nujno potrebni piškotki zagotavljajo funkcije, brez katerih te spletne strani ne morete uporabljati tako, kot je nameravano. Te piškotke uporabljamo izključno mi in se zato imenujejo »lastni piškotki«. Na vaš računalnik se shranjujejo samo med aktualno sejo brskanja.

Nujno potrebni piškotki: Za prijavo uporabljamo t. i. »sejni piškotek«. Brez tega piškotka se ni možno prijaviti in s tem tudi ni funkcij za prijavo. 

Takšni piškotki npr. pri menjavi spletne strani po potrebi nadalje zagotavljajo funkcijo menjave od spletne strani http na https in s tem upoštevanje povečanih varnostnih zahtev glede posredovanja podatkov. Za uporabo nujno potrebnih piškotkov privolitev ni potrebna.

Nujno potrebnih piškotkov ni mogoče deaktivirati prek funkcije te spletne strani. Lahko pa jih kadar koli deaktivirate prek uporabljenega brskalnika. V zvezi s tem glejte tudi navodilo spodaj.

   2.2.Lastni piškotki s privolitvijo

Piškotki, ki po čisto pravni definiciji niso nujno potrebni za uporabljanje spletne strani, vseeno izpolnjujejo pomembne naloge. Funkcije, ki omogočajo udobno brskanje po naši spletni strani, npr. predizpolnjeni obrazci, brez teh piškotkov niso več na voljo. Dodanih nastavitev, npr. izbiro jezika, ni mogoče shraniti in jih je zato treba ponovno preveriti na vsaki spletni strani. Nadalje nimamo več nobene možnosti, da vam prikažemo individualno prilagojene ponudbe.
V nadaljevanju so našteti lastni piškotki z natančnejšim opisom:

Opis piškotka: Piškotek za samodejno prijavo
Naloga: Piškotek si zapomni, če se je prijavil kakšen uporabnik.
Čas hrambe: do dve leti za sejo ali nekatere podatke

Opis piškotka: Google Analytics
Naloga: Spletna analitika, s pomočjo programa Google Analytics (GA, ponudnik Google Inc.), ki pa nima vpogleda v podatke. Zbrane podatke, ki so popolnoma anonimni, uporabljamo za izboljšanje uporabniške izkušnje. Podatkov ne posredujemo tretjim osebam.
Čas hrambe: do 2 leti

Piškotke lahko lahko deaktivirate preko funkcije te spletne strani, ki jo najdete na vrhu tega besedila.

Za tehnično izvedbo tega ugovora se v vašem brskalniku nastavi piškotek za zavrnitev. Ta piškotek je namenjen izključno dodelitvi vašega ugovora. Upoštevajte, da je piškotek za zavrnitev iz tehničnih razlogov mogoče uporabiti samo za brskalnik, v katerem je bil nastavljen. Če piškotke izbrišete ali uporabite drug brskalnik oz. drugo končno napravo, morate zavrnitev izvesti ponovno.

3. Vaše nastavitve piškotkov

Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da sprejemate ali na splošno zavračate piškotke le s svojo izrecno privolitvijo. Opozarjamo vas, da so določeni segmenti spletne strani brez uporabe piškotkov omejeni ali popolnoma neuporabni.

Sami lahko upravljate z uporabo piškotkov in to preprečite tako, da svoj brskalnik konfigurirate, kot sledi:

•           Internet Explorer, glejte tukaj (https://support.microsoft.com/sl-si/help/17442) Orodja – Internetne možnosti – zavihek Zasebnost in pod možnostjo Nastavitve izberite Dodatno in izberite, ali želite piškotke neodvisnih izdelovalcev omogočiti, blokirati ali biti pozvani.

•           Firefox, glejte tukaj (https://support.mozilla.org/sl/kb/kako-omogocite-onemogocite-piskotke) Orodja – Možnosti – Zasebnost in varnost, pod Zgodovina nastavite »Uporabite nastavitve po meri« in pri piškotkih izberite ustrezne nastavitve – potrdite.

•           Google Chrome, glejte tukaj: (https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sl) Meni – Nastavitve – Prikaži dodatne nastavitve – pod zavihkom »Zasebnost« kliknite »Nastavitve vsebine« in pri piškotkih odkljukajte želene nastavitve – potrdite.

•           Safari, glejte tukaj (https://support.apple.com/sl-si/guide/safari/manage-cookies-and-website-data-sfri11471/mac) Safari – Preferences – Privacy – pod »Block Cookies« izberite želene nastavitve – potrdite.

Stanje: [05/2018]

Upravljalec piškotkov

Porsche Slovenija